На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на Дондуков“ 2 държавният глава Румен

...
На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на Дондуков“ 2 държавният глава Румен
Коментари Харесай

Президентът Радев каза на коя партия ще връчи третия мандат

На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за изтъкване на претендент за министър-председател на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ".
В 10.00 часа на „ Дондуков “ 2  Румен Радев ще връчи третата директория в опит да се сформира кабинет.  
По-рано от ГЕРБ обявиха, че няма по какъв начин да дадат поддръжка и шансът за държавно управление в този случай отива към 0.
Делян Добрев съобщи, че в случай че третия мандат отиде при БСП, това значи, че президентът ни праща на избори.
Ако мандатът пристигна при нас, ще поставим всички старания. Би било хубаво да седнем с всяка една политическа мощ и да преговаряме, всяка от тях да си каже целите. В името на страната диалогът е нужен. Това съобщи в ефира на Дарик депутатът от ДПС Драгомир Стойнев.
От „ Демократична България “ са подготвени на среща, в случай че досието отиде при социалистите, само че надали ще се стигне до поддръжка. Самите Демократична България също бяха подготвени да поемат политическата отговорност.
В петък (13 януари) вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред публицисти, че Радев ще избере за третия мандат партията, която е с " най-голяма опция да сформира кабинет ", само че и да има " последователност и непоклатимост " в страната.
В Конституцията няма категорично посочен период, в който парламентарната група да излъчи претендент за министър-председател. В тълкувателното решение на съда от 1993 година по тематиката обаче написа, че решението не може да се бави прекомерно дълго, а съгласно конституционалисти рационалният период за това е сходен на останалите в процедурата - към седмица.
Ако се спазят тези периоди, посочената от президента партия би трябвало да предложи министър председател до 24 януари, а съгласно същото тълкувателно решение той също има седмица - до 31 януари, с цел да предложи конструкция и състав на Министерския съвет. Ако не успее или Народното събрание не утвърди кабинета, президентът би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за нови избори до два месеца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР